7 Bijbelse Feesten

7 Bijbelse Feesten

Graag willen we je uitnodigen om met ons de Bijbel te openen en samen te zoeken naar wat God ons door Zijn Woord te zeggen heeft.

Heb je wel eens nagedacht over de Bijbelse feesten en hun betekenis voor christenen?

Denk je dat de Bijbelse feesten, die in het Oude Testament zijn vastgesteld, niet langer relevant zijn voor christenen, omdat ze als schaduwen van Christus worden beschouwd? En geloof je dat Jezus de vervulling is van deze feesten en we er daarom geen praktische betekenis meer aan hoeven te hechten.

Of geloof je dat de Bijbelse feesten nog steeds waardevol zijn en gevierd moeten worden? Zie je deze feesten als een manier om de betekenis van Jezus’ komst, leven, dood en opstanding te begrijpen en te vieren? Zie je het als een manier om Gods reddingsplan te herinneren en te ervaren?

Het is belangrijk op te merken dat Jezus zelf de Bijbelse feesten heeft gevierd en dat ze in de tijd van het Nieuwe Testament nog steeds werden gevierd door de vroege christelijke gemeenschap. Het boek Handelingen vermeldt bijvoorbeeld dat de apostelen de feesten vierden (Handelingen 20:16; 1 Korintiërs 5:7-8).

Tijdens de wekelijkse Bijbelstudie onderzoeken we de betekenis van deze feesten en zien we ernaar uit om een dieper begrip van de Bijbel en het geloof te krijgen. We geloven dat God onze overdenkingen wil zegenen en dat het zal leiden tot een versterking van het geloof en een grotere toewijding aan het volgen van Gods leiding in ons dagelijks leven.

 

De zeven joodse feesten zijn feestdagen die door God aan het volk Israël werden gegeven in het boek Leviticus, hoofdstuk 23. Deze feesten hebben een religieuze, historische en profetische betekenis voor het jodendom en het christendom. De zeven joodse feesten zijn:

•  Pesach (Pascha): Dit is het feest van de uittocht, waarbij de bevrijding van de Israëlieten uit de slavernij in Egypte wordt herdacht. Het wordt gevierd op de 14e dag van de eerste maand (Nisan) van de joodse kalender, meestal in maart of april. Het wordt gekenmerkt door het eten van een lam en ongezuurd brood, en het vermijden van gist en zuurdesem. Pesach symboliseert ook het offer van Jezus Christus, het Lam van God, die stierf voor de zonden van de wereld.

•  Matsot (Ongezuurde broden): Dit is het feest van de ongezuurde broden, waarbij de haastige vlucht van de Israëlieten uit Egypte wordt herdacht. Het wordt gevierd gedurende zeven dagen na Pesach, van de 15e tot de 21e dag van Nisan. Het wordt gekenmerkt door het eten van alleen ongezuurd brood, en het verwijderen van alle gist en zuurdesem uit het huis. Matsot symboliseert ook de reinheid en heiligheid van Jezus Christus, die zonder zonde was.

•  Bikkoeriem (Eerstelingen): Dit is het feest van de eerstelingen, waarbij de eerste vruchten van de gersteoogst worden aangeboden aan God. Het wordt gevierd op de dag na de sabbat tijdens Matsot, meestal in april. Het wordt gekenmerkt door het brengen van een schoof gerst naar de priester, die het voor God beweegt. Bikkoeriem symboliseert ook de opstanding van Jezus Christus, die de eersteling was uit de doden.

•  Sjavoeot (Wekenfeest): Dit is het feest van de weken, waarbij het einde van de tarweoogst en de gave van de wet op de Sinaï worden gevierd. Het wordt gevierd 50 dagen na Bikkoeriem, meestal in mei of juni. Het wordt gekenmerkt door het brengen van twee broden tarwe naar de priester, die ze voor God beweegt. Sjavoeot symboliseert ook de uitstorting van de Heilige Geest op de Pinksterdag, die 50 dagen na Pasen plaatsvond.

•  Jom Teroea (Bazuinenfeest): Dit is het feest van de bazuinen, waarbij het begin van het nieuwe jaar en de nadering van het oordeel worden aangekondigd. Het wordt gevierd op de eerste dag van de zevende maand (Tisjri) van de joodse kalender, meestal in september of oktober. Het wordt gekenmerkt door het blazen van een ramshoorn of sjofar, en het houden van een heilige samenkomst. Jom Teroea symboliseert ook de wederkomst van Jezus Christus, die zal komen met een bazuin en een stem.

•  Jom Kipoer (Grote Verzoendag): Dit is het feest van de verzoening, waarbij de zonden van het volk worden beleden en vergeven. Het wordt gevierd op de tiende dag van Tisjri, tien dagen na Jom Teroea. Het wordt gekenmerkt door een dag van vasten, gebed en boetedoening. De hogepriester gaat het heilige der heiligen binnen met bloed om verzoening te doen voor zichzelf en het volk. Jom Kipoer symboliseert ook het oordeel voor de troon van God, waarbij iedereen verantwoording moet afleggen voor zijn daden.

•  Soekot (Loofhuttenfeest): Dit is het feest van de loofhutten, waarbij de bescherming en voorziening van God tijdens de woestijnreis worden herdacht. Het wordt gevierd gedurende zeven dagen na Jom Kipoer, van de 15e tot de 21e dag van Tisjri. Het wordt gekenmerkt door het bouwen en verblijven in tijdelijke hutten, gemaakt van takken en bladeren. Soekot symboliseert ook het vrederijk van Jezus Christus, waarin hij zal regeren over de aarde vanuit Jeruzalem

Scroll naar boven